Pletiva, řezy vegetativními orgány rostlin
Pletiva, řezy vegetativními orgány rostlin
1. Pozorování sklerenchymu ve skořápce ořechu
Seřízněte žiletkou z povrchu skořápky co nejtenčí vrstvičku a přeneste ji do kapky glycerolu.
2. Pozorování parenchymu jablka
Rozřízněte jablko a jehlou rozvolněte pletivo. Přeneste do kapky vody na podložním skle a pozorujte.
3. Pozorování průduchů v listu podeňky
List přehněte přes prst tak, aby spodní plocha byla nahoře. Žiletkou ho příčně a šikmo nařízněte a pinzetou sloupněte pokožku ve směru souběžném s délkou listu.
- Zhotovte vodní preparát.
- Zhotovte preparát v kapce glycerolu. (Nechte chvíli odstát a pak pozorujte.)
(Jsou vidět svěrací buňky s chloroplasty. Ve vodním prostředí jsou průduchy otevřené, v glycerolu poklesne tlak ve svěracích buňkách a průduchy se uzavřou.)
4. Pozorování průduchů v jehlici jedle bělokoré
Bezbarvým lakem na nehty potřete spodní stranu jehlice. Nechte lak zaschnout a poté na něj přilepte proužek izolepy. Opatrně izolepu sloupněte, nalepte na podložní sklo. Pozorujte obtisky průduchů.
5. Pozorování krycích chlupů (trichomů) podeňky
Žiletkou seškrábněte z listu chlupy do kapky vody na podložním skle a pozorujte.
6. Pozorování trvalých a polotrvalých preparátů rostlinných pletiv:
· trichomy hlošiny (Elaeagnus)
7. Pozorování cévních svazků ve stonku podeňky
Žiletkou zhotovte tenký příčný řez stonkem podeňky a připravte vodní preparát.
8. Pozorování trvalých preparátů – řezy vegetativními orgány
Ø příčný řez kořenem prvosenky
Ø příčný řez listem lípy
Ø příčný řez stonkem chrysantémy (Chrysantema), mrkve (Daucus), lilku (Solanum), pryskyřníku (Ranunculus), narcisu (Narcissus), tulipánu (Tulipa) (min.2)
Ø podélný a příčný řez větvičkou lípy
Ø podélný a příčný řez dřevem smrku